söndag 20 december 2009

¤ Vackert vardagsvarande ¤

Magi  i vår ordbok är att se att det lilla är det stora, att det enklaste är den största lyxen. Detta recept är det enklaste av enkla, och så även det mest magiska av magi. I egenskap av barn av Österlen har vi en favorit som ligger oss väldigt nära hjärtat.  Äpplen. Att torka äppelringar är en gammal klassiker, och detta är vår variant a la torkugn och de mest förföriska av kryddor.

Äpplen, på hösten kröner vi Aroma som drottning och favorit, men nu i jul passar det bra med alla vackra vinteräppelsorter

Pressad citron

Saffran, kanel, kardemumma

Skär äpplen i tunna skivor. Lägg skivorna på bakplåtspapper på torkugnsplåtar. Härifrån får fantasin avgöra. Idag gjorde jag varianter i julens anda.  Blanda i ett glas citronsaft och saffran. Rör om en stund så att det löser sig lite. Använd citronsaffranssaften på äpplena på en av plåtarna, pensla på skivorna så att de får fin gul färg och luktar himmelskt.  På en annan plåt, pudra helt enkelt kanel och kardemumma över skivorna. Nästa alternativ är att blanda alltihop. Eller inte ha något alls. Kanske ha bara citron, det är också toppen. När du väl bestämt dig, låt skivorna torka i torkugn, över natten eller några timmar till, beroende på hur tjocka skivor du skurit. Vi rekommenderar varmt att dessa sagolika äppelringar avnjutes till en Hasse & Tagefilm, för den ultimata upplevelsen av Äppelriket. I jul passar gör de sig dock allra bäst till Karl-Bertil Jonsson.  


~ Kärlek & Julefrid!~

/Nilla och Mia ¤ Livets Träd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar