fredag 23 april 2010

~¤ Vild Vårkraft! ¤~

Älskade VÅR! Visst är det väl skönt att få chansen att födas på nytt varje vår i takt med naturen! Att känna hur kraften vaknar, hur förändringens vindar virvlar upp och ger lust till rening & förnyelse, att känna hur livssaven stiger och hur allt i naturen ~ inklusive vi människor ~ hittar mod att VÄXA!



En av vårens första växter är NÄSSLAN, en fantastisk superfood & superört som växer vilt här i Norden! Förr i tiden när vi levde på det naturen hade att erbjuda här, var nässlan en grön räddare i nöden med sin supernäringsrika kraft på våren när vi behövde det som mest! Och även idag i den fantastiska tid vi lever i, med möjligheter att äta de mest fantastiska superfoods från hela världen året om, så är det något alldeles extra speciellt att gå ut i naturen här där vi lever och komma i kontakt med våra vilda nordiska superfoods & superörter!

Att själv i stor vördnad plocka en liten nässla som stolt vuxit upp ur den nyvakna vårjorden fyller mig med enorm kärlek & tacksamhet! Den moderna människan har tappat mycket av kontakten med det vilda i naturen och inom sig. Att ge sig ut i skogen och plocka nässlor kan vara ett sätt att väcka den vilda kraften. Kom alltid ihåg att plocka med sunt förnuft, plocka ALDRIG alla växter av en växtart på ett område! Visa vördnad och tacksamhet för Naturens fantastiska gåvor. Om du känner efter kommer du till och med att kunna känna vilka av nässlorna som sträcker på sig lite extra och vill ge sig till dig!



NÄSSLAN är känd som en kraftfull växt sedan uminnes tider och färska nässlor har använts som föda, speciellt vid järnbrist, trötthet och utmattning. Nässelte har inom folkmedicinen använts vid ödem, gikt, reumatism, anemi, högt blodtryck, toxiska blodtillstånd, eksem, njursjukdomar, lever & gallåkommor, vid slembildning i mage & luftrör, virussjukdomar, bakteriella angrepp & allergier. Nässlan har även använts utvärtes som smärtstillande medel, och nässeltinktur sägs göra håret tjockt & starkt! Den som vill odla ekologiskt kan även vattna sin trädgård med nässelvatten!

NÄSSLOR

• Är supernäringsrika! Speciellt rika på järn & mineraler

* Är rika på kisel som stärker skelettet

* Verkar mycket blodrenande, blodbildande & blodstärkande

* Reglerar blodtrycket

* Stimulerar mage & tarm till en jämn & stabil funktion

* Verkar blodsockersänkande

• Är värmande och kraftstärkande


VÅRRENSNING

På våren väcks lusten att sätta igång med utrensningar & fylla på med ny kraft. Då sticker de unga nässelskotten upp och ger oss sina blodrenande, blodstärkande och kraftstärkande gåvor. Tänk så fantastiskt det är ordnat i Naturen!

¤ Renande & stärkande nässelkur! ¤
Koka te på nässlelskotten och drick 3 koppar om dagen under 2-3 veckor. Drick den första på fastande mage på morgonen och de andra 2 kopparna under dagen.

NÄSSELSALLAD



När jag kom hem från årets första nässelskörd slängde jag ihop en grön, krämig vårnässelsallad med gurka, avocado, dulse & nässlor! Superenkelt, supergott och supernäringsrikt!

Vårkraft!

*Mia* ~ Livets Träd ~

För kurser i levande föda, superfoods & superörter se:
www.livetstrad.nu

2 kommentarer:

  1. Underbart Inspirerande!!! <3

    SvaraRadera
  2. Idag fick jag hem en massa godsaker från er! Tack så mycket! Har redan provat spirulinan, gojibären och kakaokrossen! Supergrejer! Ska se till att göra en spännande smoothie och använda några av de andra ingredienserna också!

    http://april.blogg.se/2010/april/superfoods.html

    SvaraRadera